Gerçek hayatta bizlerin bazı kararlar almak zorunda kaldığımız gibi programımızada karar alma yeteneğini kazandırabiliriz çıkabilecek tüm sonuçları değerlendirerek ilgili işlemi yapabilecek duruma gelebilir. Kısacası programımıza düşünme yeteneği kazandırabiliriz.
If – Else Karar Yapısı
If..Else deyimi bir Boolean ifadeyi degerlendirerek program denetimi belirtilen deyim gruplarına geçirir. Basit bir örnek olarak tatile çıkmak istiyorsunuz ve mevcut paranız 500 lira. Afirmasında 1 haftalık tatil 900 lira ,Bfirmasında 850 lira ,Cfirmasında 450 lira ,Dfirmasındada 300 lira bu 4 firma arasında seçim yapmak gerekirse ilk iki firmayı eledik bile. C ve D firmaları arasındaki seçimimizede orada yapacağımız harcamaları göz önünde bulundurarak değerlendirecek olursak en uygun D firması olacağına karar veririz. İf yapılarıda bu şekilde çalışır. İf karar blogları aşağıda belirtilen formatta yazılır.
Bir çok program ve web sitesinde gördüğümüz kullanıcı adı ve şifrenin doğru olduğuna karar verdiğimiz basit bir program yazalım.
Swicth – Case
Mantık olarak “if else” koşul yapısına benzer. Kendisine gönderilen parametreyi değerlendirir ve ona göre ayrılan kod bloğunu çalıştırır. Yani eleme yaparak parametrenin sahip olduğu değeri ile eşitlenen kod bloğunu çalıştırır.
switch(değişken)
{
case kosul1:
//kodlar bu panele gelecek
break;
case kosul2:
//kodlar bu panele gelecek
break;
case kosuln:
//kodlar bu panele gelecek
break;
default:
//eğer hiç bir koşul desteklenmiyorsa bu koşul gerçekleşecek
break;
}
Bilgisayarımızın saatini kontrol ederek günün çeşitli zamanlarında bize karşılama mesajı çıkartan bir uygulama yazalım
Bilgiyle Kalın…
M.Zeki Osmancık